Bellen

WhatsAppen

Fiscale voordelen elektrische auto

  20 november 2020 (bijgewerkt)
  3916 keer bekeken
  Deel dit artikel:
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

De aanschaf van een elektrische auto kan financieel aantrekkelijk zijn door o.a. de fiscale voordelen die momenteel in Nederland gelden. In dit artikel lichten wij in hapklare brokken de belangrijkste fiscale voordelen voor plug-in hybrides en vol-elektrische voertuigen toe.

Naast fiscale voordelen is elektrisch rijden natuurlijk ook interessant vanwege de voordelige kosten per kilometer en de lagere of volledig afwezige uitstoot.

Fiscale voordelen plug-in hybride

Om met het slechte nieuws te beginnen; de hybride auto heeft sinds 2017 zijn fiscale aantrekkelijkheid grotendeels verloren. Sinds dat jaar wordt er voor de bijtelling geen onderscheid meer gemaakt tussen een hybride of regulier voertuig. Met andere woorden: ook voor een hybride bolide betaal je de volle 22% bijtelling de komende jaren. Hybride voertuigen waarvan het kenteken is afgegeven vóór 2017 profiteren nog wel tijdelijk van een gunstige bijtelling.

Het is niet helemaal kommer en kwel met de hybride auto. Plug-in hybrides profiteren t/m 2020 namelijk nog wel van 50% korting op de wegenbelasting (mrb). Tot 2017 mocht er een correctie in het gewicht worden toegepast i.v.m. de zware accu. Dit voordeel is echter niet meer van toepassing. Tenslotte geldt voor sommige plug-in hybrides dat er voordeel behaald kan worden op de BPM. Lees daar meer over op de site van de belastingdienst.

Fiscale voordelen elektrische auto afgenomen

Een volledig elektrisch rijtuig profiteert in 2019 nog van 4% bijtelling. Vanaf 2020 wordt de bijtelling verhoogd naar 8%. De bijtelling zal in stappen omhoog gaan naar 22% in 2026. Gelijk aan de huidige bijtelling van een niet-elektrische of hybride auto dus.

De lagere bijtelling geldt tot een catalogus waarde van €50.000,- (Vanaf 2020 €45.000,-)

Naar verwachting wordt er tot 2025 geen BPM en wegenbelasting in rekening gebracht bij de aanschaf van een elektrische auto.

Tenslotte komt er mogelijk in 2021 een subsidie van €6000,- voor particulieren voor de aanschaf van een elektrische auto.

Milieu investeringsaftrek

Voor ondernemers is het ook mogelijk om bij de aanschaf van een elektrische auto of plug-in hybride (met lage uitstoot) gebruik te maken van de milieu investeringsaftrek (mia). Dit is een aftrekpost voor investeringen in milieuvriendelijke oplossingen. Ook de laadpaal valt mogelijk onder de aftrekpost. Lees meer over de MIA op de website van de overheid.

Onderhoud of reparatie nodig van je elektrische auto? Neem gerust contact met ons op. Bel Multimerk via 0512 - 511 335 (klik om te bellen) 0512 - 511 335 of vraag een offerte aan.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp