Menu
Menu

Fiscale voordelen

De aanschaf van een elektrische auto kan financieel aantrekkelijk zijn door o.a. de fiscale voordelen die momenteel in Nederland gelden. In dit artikel lichten wij in hapklare brokken de belangrijkste fiscale voordelen voor plug-in hybrides en vol-elektrische voertuigen. Naast fiscale voordelen is elektrisch rijden natuurlijk ook interessant vanwege de voordelige kosten per kilometer en de lagere of volledig afwezige uitstoot.

Fiscale voordelen plug-in hybride

Om met het slechte nieuws te beginnen; de hybride auto heeft sinds 2017 zijn fiscale aantrekkelijkheid grotendeels verloren. Sinds dat jaar wordt er voor de bijtelling geen onderscheid meer gemaakt tussen een hybride of regulier voertuig. Met andere woorden: ook voor een hybride bolide betaal je de volle 22% bijtelling de komende jaren. Hybride voertuigen waarvan het kenteken is afgegeven vóór 2017 profiteren nog wel tijdelijk van een gunstige bijtelling.

Het is niet helemaal kommer en kwel met de hybride auto. Plug-in hybrides profiteren t/m 2020 namelijk nog wel van 50% korting op de wegenbelasting (mrb). Tot 2017 mocht er een correctie in het gewicht worden toegepast i.v.m. de zware accu. Dit voordeel is echter niet meer van toepassing. Tenslotte geldt voor sommige plug-in hybrides dat er voordeel behaald kan worden op de BPM. Lees daar meer over op de site van de belastingdienst.

Fiscale voordelen elektrische auto

Een volledig elektrisch rijtuig profiteert t/m 2020 van een aantal flinke fiscale voordelen. Ten eerste is de bijtelling bij een elektrische auto slechts 4%. Verder wordt er voorlopig geen wegenbelasting (mrb) voor het voertuig geïncasseerd. Tenslotte betaal je voor een elektrische auto t/m 2020 geen BPM. In combinatie met een voordelige kilometerprijs is de elektrische auto momenteel dus erg aantrekkelijk.

Milieu investeringsaftrek

Voor ondernemers is het ook mogelijk om bij de aanschaf van een elektrische auto of plug-in hybride (met lage uitstoot) gebruik te maken van de milieu investeringsaftrek (mia). Dit is een aftrekpost voor investeringen in milieuvriendelijke oplossingen. Ook de laadpaal valt mogelijk onder de aftrekpost. Lees meer over de MIA op de website van de overheid.

Onderhoud of reparatie nodig van je elektrische auto? Neem gerust contact met ons op. Bel Multimerk via 0512 - 511 335 (klik om te bellen) 0512 - 511 335 of vraag een offerte aan.