Menu

Bellen

WhatsAppen

Menu

Welke laadpaal moet ik nemen?

  15 augustus 2019 (bijgewerkt)
  30 keer bekeken
  Deel dit artikel:
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Heb je een elektrische of hybride auto of overweeg je deze aan te schaffen? Een laadpaal voor thuis is dan onmisbaar. Aangezien het kopen van een laadpaal al snel een flinke kostenpost is, zet Multimerk op een rij waar je op moet letten. In dit artikel gaan we er vanuit dat je over de mogelijkheid én de ruimte beschikt om een laadpaal op je oprit te plaatsen. Heb je geen ruimte voor een laadpaal? Informeer dan bij je gemeente naar de mogelijkheden.

Groot aanbod laadpalen

Tegenwoordig zijn er tal van laadpalen in allerlei verschillende uitvoeringen verkrijgbaar en kan het aanbod nogal overweldigen. Bij de aanschaf van een laadpaal zijn er een aantal factoren waar je goed op moet letten. Deze zijn grotendeels afhankelijk van de elektrische of hybride auto die je wilt koppelen aan de laadpaal. Met dit artikel ben je snel op de hoogte van de belangrijkste informatie voor het kopen van een laadpaal. Heb je vragen over de aanschaf van een laadpaal? Neem gerust contact met ons op via 0512 - 511 335 (klik om te bellen) 0512 - 511 335 of stuur een bericht.

Een type 1 of type 2 laadpaal kopen?

Allereerst is het belangrijk om te weten of je een type 1 of type 2 laadpaal nodig hebt. Dit is de aansluiting waar de laadkabel aan gekoppeld wordt. Een elektrische auto heeft geen reguliere aansluiting zoals je gewend bent van huishoudelijke apparaten. Een type 1 aansluiting wordt veel gebruikt door Aziatische en Franse automerken en een type 2 aansluiting door Europese merken. Op ev-database.nl vind je alle informatie over jouw elektrische voertuig, waaronder het type aansluiting. We zien dat de meeste ‘gebruikelijke’ elektrische auto’s een type 2 aansluiting hebben.

Bezit je een type 1 voertuig? Dan is het goed om te weten dat de openbare laadpalen in Nederland vrijwel allemaal van het type 2 zijn. Voor openbaar laden heb je in dat geval een speciale verlooplaadkabel nodig (van type 1 naar type 2). Neem je thuis ook een type 2 laadpaal dan heb je maar één kabel nodig.

Een 1-fase of 3-fase laadpaal kopen?

Over het algemeen zijn er 1-fase en 3-fase laadpalen verkrijgbaar. Als je geen kaas hebt gegeten van elektra zal dit je weinig zeggen. De korte uitleg: Een 3-fase laadpaal is sneller, maar 3-fase laden moet wel ondersteund worden door de auto en de ondersteuning valt in de praktijk tegen. De lange uitleg: Veel bestaande woonhuizen beschikken over een 1-fase groepenkast. In de nieuwbouw en industrie wordt veel gebruik gemaakt van een 3-fasen groepenkast. Met het aantal fasen wordt in feite bedoeld hoeveel kabels met 230 volt het huis binnen komen. Een laadpaal met 3 fasen kan veel meer elektra tegelijkertijd leveren en laadt sneller dan een laadpaal met 1 fase.

Vrijwel alle plug-in hybrides beschikken over de 1-fase laden. Hiervoor is een 1-fase laadpaal dus voldoende. Deze laadpalen zijn meestal prima aan te sluiten op het elektriciteitsnet thuis. De 3-fase techniek komt voor bij vol-elektrische voertuigen zoals de Tesla en Renault Zoe. Ook deze informatie vind je terug op ev-database.nl.

Beschik je over een auto die 3-fase laden ondersteunt? Dan heb je een 3-fase laadpaal en groepenkast nodig om de volledige laadsnelheid van de auto te benutten. Heb je geen 3-fase groepenkast? Neem dan contact op met de netbeheerder. In Friesland is dit Liander.

Het is overigens ook mogelijk om een 3-fase voertuig te laden via een 1-fase laadpaal, dit duurt alleen veel langer en is dus niet aan te raden. Let hier goed op bij de aanschaf!

Eigenschappen van populaire plug-in hybrides en vol-elektrische auto’s
Hieronder hebben we van een aantal plug-in hybrides en vol-elektrische voertuigen het type aansluiting en aantal ondersteunde fasen in kaart gebracht.

 Merk + modelType aansluiting Ondersteuning aantal fasen
Peugeot Partner Tepee ElectricType 1 1-fase
Citroen C-ZeroType 1 1-fase
Renault ZoeType 2  3-fase
Nissan LeafType 2  1-fase
Volkswagen e-GolfType 2  2-fase
Tesla Model SType 2 3-fase
Tesla Model 3Type 2 3-fase
Tesla Model XType 2 3-fase
Mitsubishi Outlander PHEVType 1  1-fase
Volkswagen Golf GTEType 2 1-fase
Kia Optima Sportswagon PHEVType 2 1-fase

Onderhoud of reparatie nodig van je elektrische auto? Neem gerust contact met ons op. Bel Multimerk via 0512 - 511 335 (klik om te bellen) 0512 - 511 335 of vraag een offerte aan.

Op deze pagina zijn links geplaatst naar een of meerdere webshop(s). Multimerk ontvangt van de betreffende webshop een kleine vergoeding, indien je iets aanschaft.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp

Reageer op dit artikel

Plaats je vragen en / of opmerkingen. Je e-mailadres wordt uiteraard niet getoond aan andere bezoekers. Bij het plaatsen van een reactie ga je akkoord met onze privacyvoorwaarden.