Menu

Bellen

WhatsAppen

Menu

Welke laadpas moet ik nemen?

  16 augustus 2019 (bijgewerkt)
  134 keer bekeken
  Deel artikel:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Wil je gebruik maken van een openbare laadpaal? Dan heb je een laadpas nodig om de laadpaal te activeren. Er is een flink aantal aanbieders van laadpassen waardoor de keuze voor zo’n pasje best lastig is.

In dit artikel leggen we uit waar je op let bij het kiezen van een laadpas. Zodat elektrisch rijden weer een beetje leuker wordt 😊.

Inhoudsopgave

Wat kost een laadpas?

Voor het afnemen van stroom betaal je. Dat snapt iedereen. Maar los daarvan betaal je ook nog een (klein) bedrag voor het gebruik van een laadpas.

Bij veel laadpas-aanbieders betaal je maandelijks een vast bedrag óf een variabel bedrag afhankelijk van het aantal keer dat je de pas maandelijks gebruikt. Als je heel regelmatig een laadpaal gebruikt is een vast bedrag per maand voordeliger.

De laadpasaanbieder factureert vervolgens de kosten voor het gebruik van de laadpas en de kosten voor de verbruikte elektriciteit.

Laadpas, laadkey of app?

Je activeert een laadpaal door de laadpas er even tegenaan te houden. Net als bij contactloos betalen. Veel aanbieders bieden echter ook een laadkey aan. Dat is een soort sleutelhanger die je aan de autosleutels vastmaakt.

Heb je een duidelijke voorkeur voor een laadpas of laadkey? Houd daar dan rekening mee bij het kiezen van een aanbieder.

Een laadpaal activeren met je smartphone is overigens ook mogelijk. Je hebt dan geen pasje nodig. Met de Smoov app start en stop je een laadsessie en houd je de laadsessie live in de gaten.

Snelladen bij Fastned

Heb je een vol-elektrische auto? Dan zijn de Fastned snellaadpunten langs de snelweg ideaal. Een plug-in hybride is helaas niet geschikt voor snelladen. Alhoewel.. er is een uitzondering: De Mitsubishi Outlander PHEV.

Bij een groot aantal laadpas-aanbieders is het mogelijk om direct gebruik te maken van een Fastned snellaadpunt, zonder het aanmaken van een account.

Het is mogelijk om je laadpas te koppelen aan een Fastned account. Je kunt dan via de Fastned app een laadbeurt starten. Daarnaast heb je via de app inzage in je verbruik. Let op! Het koppelen van de laadpas is niet bij iedere aanbieder mogelijk.

Het koppelen van een laadpas is volgens support.fastned.nl niet mogelijk bij:

  • Audi e-tron Charging Service
  • BMW ChargeNow
  • E-Flux
  • Get Charge / Telekom
  • Maingau

Heb je vragen over de aanschaf van een laadpas? Neem gerust contact met ons op. Wij denken graag met je mee. Bel 0512 - 511 335 (klik om te bellen) 0512 - 511 335 of stuur een bericht via de website.

Dekking binnenland?

Over het algemeen lijkt de dekking van bijna alle passen inmiddels erg goed in het binnenland. Bij EVbox zijn standaard alleen de laadpunten van het EVbox-netwerk gedekt. Voor volledige dekking betaal je maandelijks een extra bedrag.

Dekking buitenland?

Indien je langere tijd in het buitenland bent en (deels) afhankelijk bent van laadpalen, dan is een goede dekking van de laadpas essentieel voor je in het buitenland. Helaas lijkt het erop dat hier nog veel verschillen in zitten per laadpas. Het is overigens wel een optie om een tweede laadpas bij een aanbieder te nemen speciaal voor het buitenland.

Overzicht aanbieders

Om te voorkomen dat je door de bomen de laadpassen niet meer ziet, hebben wij een overzicht gemaakt van meerdere aanbieders. De tarieven worden vaak exclusief BTW vermeld. In het overzicht hebben we dit voor je omgerekend naar bedragen inclusief BTW. Wel zo makkelijk. De dekking in Europa is een schatting op basis van de informatie die bij ons bekend is.

AanbiederLaadpas en/of sleutelhangerKosten per maand Kosten per laadbeurt Dekking Europa (schatting) Opmerkingen
EV-boxLaadpas + sleutelhanger€ 4,54GratisBeperkt 
ANWB gratis laadpasLaadpasGratis€ 0,34Onbekend 
ANWB maandkosten Laadpas€ 6,29GratisOnbekend 
New MotionLaadpas + sleutelhangerGratis€ 0,35Goed 
EnecoLaadpas of sleutelhanger (€ 7,95)€ 3,00€ 0,61 (Eneco laadpunten gratis)Goed 
NuonLaadpasGratis€ 0,61Onbekend 
GreenfluxLaadpas (€ 10,00)€ 2,50OnbekendOnbekendDekking Nederland is beperkt
FlowchargingLaadpas + Sleutelhanger (€ 9,08)Gratis€ 0,18Onbekend 
VandebronLaadpas of sleutelhanger € 3,50 (€ 1,50 voor energieklanten) GratisGoed 
 E-FluxLaadpas of sleutelhanger€ 2,95 (zonder abonnement € 0,15 per laadbeurt) € 0,15 (gratis bij abonnement)Beperkt 

Onderhoud of reparatie nodig van je elektrische auto? Neem gerust contact met ons op. Bel Multimerk via 0512 - 511 335 (klik om te bellen) 0512 - 511 335 of vraag een offerte aan.

Relevante artikelen

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp

2 Responses

    1. Hallo Jan, goede vraag!

      Het overzicht met tarieven is ongeveer 1 jaar oud. We gaan in de toekomst de lijst uitgebreid herzien. Mocht je tarieven tegenkomen die niet kloppen, laat het dan gerust weten! 🙂

Reageer op dit artikel

Plaats je vragen en / of opmerkingen. Je e-mailadres wordt uiteraard niet getoond aan andere bezoekers. Bij het plaatsen van een reactie ga je akkoord met onze privacyvoorwaarden.