Bellen

WhatsAppen

Stuurbekrachtiging werkt niet

  20 november 2020 (bijgewerkt)
  11950 keer bekeken
  Deel dit artikel:

Tegenwoordig is stuurbekrachtiging heel vanzelfsprekend. Wanneer dit hulpmiddel uitvalt, wordt het echter snel duidelijk hoe zwaar een auto eigelijk écht stuurt.

Stuurbekrachtiging werkt via een hydraulisch of elektrisch systeem. In sommige gevallen zelf via een combinatie van beide. Modernere auto’s bevatten steeds meer een elektrisch systeem. Dit is eenvoudiger, duurzamer en beter voor het brandstofverbruik.

Hydraulische stuurbekrachtiging

Hydraulische stuurbekrachtiging werkt, zoals de naam al verklapt, via hydrauliek. Door middel van een stuurbekrachtigingspomp (of stuurpomp) wordt de stuurbekrachtingsolie onder druk gezet. De pomp wordt continue aangedreven door de multiriem.

Vervolgens zit er in het stuurmechanisme een cilinder met daarin een zuiger. Door de oliedruk kan de zuiger met grote kracht naar binnen of buiten bewegen, afhankelijk van de kant die je opstuurt.

Een regelklep zorgt ervoor dat de juiste hoeveelheid olie naar de cilinder wordt gepompt. Daardoor is het mogelijk om bij het inparkeren meer kracht te leveren dan wanneer je op de snelweg rijdt. Snelheidsafhankelijke stuurbekrachtiging wordt dit genoemd.

Elektrische stuurbekrachtiging

In het geval van een elektrische stuurbekrachtiging is er, in plaats van een cilinder, een elektromotor aangebracht op het stuurmechanisme.

Er geen sprake is van hydrauliek en daarom is er geen stuurbekrachtigingspomp of stuurbekrachtingsolie aanwezig.

De elektromotor wordt aangestuurd door een microprocessor. Deze processor meet via sensoren wanneer het stuur wordt gebruikt. De microprocessor zorgt er vervolgens voor dat de elektromotor met de juiste kracht en richting wordt ingeschakeld.

Waarom werkt de stuurbekrachtiging niet?

Wanneer de stuurbekrachtiging niet werkt, is dat snel genoeg duidelijk. Vooral bij lagere snelheden wordt sturen behoorlijk zwaar. Inparkeren wordt zelfs een ware uitdaging. Daarnaast kan er een lampje gaan branden op het dashboard. 

Defect bij mechanisch stuurbekrachtiging

Mechanische stuurbekrachtiging bestaat over meerdere onderdelen die kwetsbaarder zijn dan bij elektrische stuurbekrachtiging. Wanneer de stuurbekrachtiging wegvalt kan dit liggen aan: 

  • Een geknapte multiriem. De stuurbekrachtigingspomp wordt aangedreven door deze riem. Zonder deze aandrijving werkt de stuurbekrachtiging niet meer. In dit geval is er met het stuurbekrachtigingssysteem zelf niets mis, maar moet de multiriem vervangen worden;
  • De stuurbekrachtigingspomp is defect en kan de stuurbekrachtigingsolie niet meer op druk brengen;
  • Er is een lek in het systeem waardoor er te weinig stuurbekrachtigingsolie aanwezig is;
  • De hydraulische cilinder is defect waardoor deze geen kracht meer kan zetten tijdens het sturen.

Defect bij elektrische stuurbekrachtiging

Wanneer de elektrische stuurbekrachtiging niet meer werkt, kan dit veroorzaakt worden door o.a.

  • De elektromotor is stuk, waardoor deze niet meer ingrijpt bij het sturen;
  • De microprocessor die de elektromotor aanstuurt is defect;
  • Er is iets mis met de sensoren, die meten in hoeverre je stuurt.

Oplossing van Multimerk

Rijden zonder stuurbekrachting is oncomfortabel en gevaarlijk. Gelukkig draaien onze specialisten hun handen er niet voor om, om je snel weer op weg te sturen.

We stellen allereerst een vakkundige diagnose. Wanneer het duidelijk is wat de oorzaak is, ontvang je van ons een prijsopgave voor reparatie.

Stuurbekrachtiging uitgevallen? Bel direct 0512 - 511 335 (klik om te bellen) 0512 - 511 335, stuur een of vraag een offerte aan via de website.

Relevante artikelen

2 Responses

  1. Goedemiddag,

    Mijn Fiat Stilo 1.6 sporting heeft sinds kort het wel bekende kwaaltje gekregen dat die aan geeft, power steer failure. Ik heb er al wat onderzoek na gedaan.
    Wat zijn de kosten als ik het bij jullie kan laten maken?

    Alvast bedankt,

    M.V.G

    Y.L Kramer

    1. Beste Y.L Kramer,

      In de reacties noemen we geen kosten. Daarom nemen we persoonlijk even contact op ?

Comments are closed.