Bellen

WhatsAppen

Autobanden

  20 november 2020 (bijgewerkt)
  7530 keer bekeken
  Deel dit artikel:

Autobanden hebben helaas niet het eeuwige leven. Bij een profieldiepte van minder dan 1,6 mm ben je voor de APK verplicht om de banden te vervangen. Multimerk adviseert om autobanden te vervangen vanaf 2 mm. Onder de 2 mm zijn banden niet meer veilig.

Inhoudsopgave

Banden zijn er in alle soorten en maten. We maken onderscheid tussen drie soorten banden: zomerbanden, winterbanden en all-season banden. Multimerk raadt aan om gebruik te maken van zomer- en winterbanden.

Zomerbanden

Is het buiten warmer dan 7°C ? Dan is het tijd om je winterbanden voor zomerbanden te vervangen. Zomerbanden presteren goed bij warm weer, droogte en normaal weer. Dit houd in dat je bij die temperatuur meer grip en een kortere remweg hebt. Ook rijd je een stuk zuiniger en slijten je banden minder.

Winterbanden

Winterbanden presteren tijdens winterse omstandigheden beter dan zomerbanden. Winterbanden worden aangeraden wanneer de temperatuur lager is dan 7 graden. Dus óók wanneer het niet sneeuwt. In o.a. Duitsland en Luxemburg zijn winterbanden zelfs verplicht.

Het verschil tussen zomerbanden en winterbanden

Het verschil tussen een zomerband en een winterband is de rubbersamenstelling en het profiel. Door een andere rubbersamenstelling blijft het rubber van de winterband bij koude temperaturen flexibel. Dankzij een ander profiel heeft een winterband meer grip.

Tijdens winterse omstandigheden is de remweg van een winterband korter dan een zomerband. En ook tijdens het (weg)rijden ervaar je meer grip.

All-season banden

In plaats van zomer- en winterbanden is het ook mogelijk om all- season banden aan te schaffen. De naam zegt het al. All-season banden zijn geschikt voor alle seizoenen van het jaar. Alhoewel, all-season banden presteren minder goed dan de combinatie van zomerbanden en winterbanden. All season banden worden ook wel vier seizoenen banden of all weather banden genoemd.

Wat zijn RunFlat banden?

Een RunFlat band is een speciale band waarmee je door kan rijden wanneer deze lek raakt. Dit komt omdat de zijkanten van de band versterkt zijn.

In het geval van een lekke RunFlat band moet de snelheid beperkt gehouden worden tot maximaal 80 km/uur. Daarnaast is het (net zoals bij een normale band) noodzakelijk om zo snel mogelijk een garage op te zoeken die de band repareert of vervangt.

Een RunFlat band is alleen beschikbaar voor auto’s met een speciaal waarschuwingssysteem. Zo’n systeem waarschuwt de bestuurder in het geval van een lekke band. Dit speciale systeem heet TPMS.

Wat zijn TPMS sensoren?

TPMS staat voor Tyre Pressure Monitoring System.

Dit elektrische bandenspanningssysteem houdt de spanning van de banden in de gaten. Sensoren in de wielen meten de spanning. Het systeem moet de bestuurder waarschuwen wanneer de spanning in één of meerdere banden meer dan 20% onder de vereiste spanning komt.

Wat is de maat van mijn band?

Wanneer er wordt gevraagd naar een bandenmaat vind je deze op de zijkant van de huidige autobanden of in het onderhoudsboekje van de auto. Indien de maat 205/55 R 16 91V is dan betekent dit het volgende:

205 = Breedte van de band in millimeters

55 = De hoogte van de band in verhouding tot de breedte. Oftewel 55% van 205 millimeter.

R 16 = De doorsnede van de velg in inches

91V = Dit zijn twee codes. 91 is een code voor het draagvermogen. V voor de snelheidsindex. Let op! Het kan voorkomen dat de maten verschillen van jouw voor- en achterbanden.

Welk merk autoband kopen?

We leveren vrijwel ieder merk autoband en geven graag advies bij je keuze.

Bijvoorbeeld: Apollo, B.F. Goodrich, Bridgestone, Continental, Dunlop, Goodyear, Heuver, Hifly, Kumho, Maxxis, Meteor, Minerva, Nokian, Pirelli, Reedijk, Viking en Vredestein.

Auto uitlijnen en balanceren

Uitlijnen en balanceren wordt nog wel eens met elkaar verward. Toch zijn het twee compleet verschillende handelingen. We leggen het je uit:

Auto laten uitlijnen

Bij het uitlijnen van de auto wordt gecontroleerd of de wielstanden van de wielophanging juist staat afgesteld. Eventuele afwijkingen worden gecorrigeerd. Een verkeerde wielstand wordt bijvoorbeeld veroorzaakt door een flinke smak tegen een stoeprand of een aanrijding.

Afwijkingen aan de wielophanging kunnen onderstaande klachten veroorzaken:

  • De auto trekt uit zichzelf naar links of rechts
  • Er treedt scheve bandenslijtage op
  • De auto verbruikt meer brandstof dan normaal
  • De auto heeft geen stabiele wegligging

Bij de APK-keuring bekijkt de keurmeester of er een afwijking zichtbaar is in de wieluitlijning Maar er wordt geen uitgebreide controle uitgevoerd. Neem dus altijd contact op met Multimerk bij klachten over de uitlijning van de auto. Onze specialisten adviseren je graag en indien nodig worden eventuele onregelmatigheden gecorrigeerd middels uitlijnen.

Auto laten balanceren

Heeft je auto een trillend stuur of de hele auto vibreert? Dat duidt vaak op onbalans. Het wiel is dan niet overal even zwaar. Dat heeft verschillende oorzaken.

Afwijkingen aan de onbalans kunnen onderstaande klachten veroorzaken:

  • Het ontstaan van onregelmatige slijtage
  • De auto moet meer moeite doen
  • Brandstofkosten hoger uitkomen dan nodig

Hoe ontstaat onbalans? Bij elke band, ondanks de staat, is iets zwaarder aan de ene kant dan de andere kant. Andere obstakels zoals stoepranden en drempels hebben verdere invloed op deze onbalans.

Meer advies over banden? Bel ons gerust op 0512 - 511 335 (klik om te bellen) 0512 - 511 335 of stuur een .

Relevante artikelen