Bellen

WhatsAppen

Uitleg over hybride voertuigen

  20 november 2020 (bijgewerkt)
  3866 keer bekeken
  Deel dit artikel:
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

In Nederland zijn inmiddels meer dan 30.000 openbare laadpalen geplaatst. De infrastructuur van laadpalen wordt steeds beter, waardoor elektrisch rijden ook steeds aantrekkelijker wordt. Bijna alle grote automerken bieden vandaag de dag hybride voertuigen aan. Maar wat houdt dat nu precies in, zo’n hybride bolide?

Wat is een hybride voertuig?

Een hybride voertuig is een vrij algemene term; het kan in feite elke combinatie zijn van twee soorten motoren. Maar tegenwoordig wordt meestal de combinatie van een elektromotor en een verbrandingsmotor bedoeld. Een combinatie die vandaag de dag behoorlijk populair is. De ‘hybride auto’ bestaat echter al een poosje. Al in in 1997 werd de Toyota Prius geïntroduceerd. Voor je beeldvorming: Facebook stond op dat moment nog niet eens in de kinderschoenen en van Google had nog vrijwel niemand gehoord. Eenvoudig gezegd is een hybride auto dus een voertuig dat gebruik maakt van een verbrandingsmotor én een elektromotor.

Welke soorten hybride voertuigen bestaan er?

Er bestaat niet zoiets als dé hybride auto. Binnen de categorie hybride auto’s bestaan er allerlei soorten hybride technieken. Ieder met zijn eigen specifieke kenmerken, technieken en voor- en nadelen. Om het eenvoudig te houden, onderscheiden we in dit artikel drie verschillende soorten hybride auto’s:

1. Hybride

De hybride auto kan zowel door de brandstofmotor als door de elektromotor worden aangedreven. Bij sommige voertuigen worden beide motoren gecombineerd voor betere prestaties. De brandstofmotor laadt de accu van de elektromotor op en het voertuig kan niet via een laadpaal worden opgeladen.

2. Plug-in hybride

Een veelvoorkomende variant is de plug-in hybride. Zoals de naam al verklapt, is dit een hybride voertuig waarbij de auto met een laadkabel ‘ingeplugd’ kan worden op een laadpaal. Deze voertuigen zul je ongetwijfeld regelmatig in het straatbeeld voorbij zien komen.

3. REEV

REEV staat voor Range Extended Electric Vehicle. Een REEV hybride voertuig wordt primair door een elektromotor aangedreven. De accu ervan wordt opgeladen door een verbrandingsmotor, ook wel range extender genoemd. Voorbeelden van REEV voertuigen zijn de Opel Ampera en de Chevrolet Volt. Het is vaak even wennen om in een REEV voertuig te rijden aangezien de brandstofmotor qua toerental verschilt van hetgeen je gewend bent in een reguliere auto en niet rechtstreeks reageert op jouw rijstijl.

Wat zijn de voordelen van hybride auto’s?

 • Lagere gebruikskosten;
 • Hybride auto’s verbruiken minder brandstof en hebben een lagere uitstoot;
 • Een hybride auto heeft een milieuvriendelijker imago;
 • Korte ritten (woon-werkverkeer) op een elektromotor kunnen erg voordelig zijn;
 • Rijden op een elektromotor is stil;
 • Bij een elektromotor is de maximale koppel direct beschikbaar, optrekken gaat over het algemeen vlot;
 • Hybride auto’s krijgen 50% korting op de wegenbelasting.

Wat zijn de nadelen van hybride auto’s?

 • De accu is groot en zwaar en zorgt voor extra gewicht in de auto;
 • Sinds 2017 is de bijtelling op hybride auto’s gelijk aan reguliere, waardoor het fiscale voordeel beperkt is;
 • De actieradius van een hybride auto (vooral bij oudere modellen) is beperkt;
 • Relatief hoge aanschafkosten.

Biedt Multimerk onderhoud aan hybride auto’s?

Bij Multimerk vinden we het enorm belangrijk om op de hoogte te blijven van nieuwe ontwikkelingen in de autotechniek. De elektromotor die steeds vaker onderdeel is van de auto, vergt specifieke kennis en uiterst belangrijke veiligheidsvoorschriften. Multimerk heeft voldoende kennis en kunde in huis om alle vrijwel alle hybride auto’s van reparatie en onderhoud te voorzien. Voor vragen of een afspraak bel je 0512 - 511 335 (klik om te bellen) 0512 - 511 335 of vraag online een offerte aan.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp