Bellen

WhatsAppen

Wat kost het gebruik van een openbare laadpaal?

  15 augustus 2019 (bijgewerkt)
  965 keer bekeken
 Deel dit artikel:
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

In 2016 besteedde het televisieprogramma Radar aandacht aan de tarieven van openbare laadpalen. In de reportage wordt duidelijk dat de tarieven diffuus zijn en erg kunnen verschillen. Aangezien de reportage inmiddels gedateerd is, vinden we het bij Multimerk hoog tijd om de huidige stand van zaken te onderzoeken.

Hoeveel verschil zit er in tarieven?

In ons onderzoek naar de tarieven voor laden gaan we ervan uit dat we over één laadpas van Nuon bezitten. Deze laadpas is gratis, we betalen geen maandelijkse abonnementskosten. Voor de tarieven gebruiken we de data van Eco-movement als bron. We kiezen willekeurig meerdere laadpalen in verschillende plaatsen en houden er rekening mee dat deze niet op privé- of bedrijfsgrond staan. Let op, snelladers zijn niet meegenomen in onze zoektocht. Deze laadpalen zijn duurder in gebruik.

Laden in Drachten

Aangezien Multimerk is gevestigd in Drachten (en onze klantenkring daar het meest geconcentreerd is) beginnen we onze zoektocht dicht bij huis. We checken de tarieven van 3 verschillende laadpalen. Wat blijkt? Bij alle laadpalen betalen we exact hetzelfde tarief. Een starttarief van € 0,60 en € 0,35 per kWh.

Laden in Wolvega

Het wordt tijd om een uitstapje naar een andere plaats én een andere gemeente te maken: Wolvega. Hier checken we het tarief van een laadpaal aan de Griffioenpark 1. Deze laadpaal verlangt eveneens een starttarief van €0,60 en incasseert ook hier € 0,35 per kWh. Exact hetzelfde tarief als in Drachten.

Laden in Leeuwarden

Misschien vinden we in de hoofdstad van Friesland een groter verschil. We checken een laadpaal aan het Campuurplein in Leeuwarden. Resultaat: Een starttarief van € 0,60 en € 0,35 per kWh. Ook hier weer eenzelfde tarief als de voorgaande pogingen.

Laden in Groningen (stad)

We beginnen de hoop op grotere verschillen inmiddels te verliezen. Misschien moeten we gewoon de provincie uit. Daarom gaan we naar de stad waar niets boven gaat: Groningen. Een laadpaal aan de Korreweg wordt aan onze strenge inspectie onderworpen. En eindelijk is het dan gelukt om kennis te maken met een ander tarief, namelijk €0,34 per kWh zonder starttarief. Het is weliswaar goedkoper dan de vorige locaties maar het verschil is wel héél minimaal.

Laden in de PC Hooftstraat

Bijna wanhopig doen we een laatste poging. We proberen een laadpaal aan de P.C. Hooftstaat in Amsterdam. Hier moet toch wel een groot verschil in zitten, ten opzichte van het Noorden, dachten we. Verbaasd staren we naar het scherm waar het tarief uit een van de meest luxe straten uit ons land opdoemt: €0,34 per kWh. Géén starttarief. We geven het op…

Conclusie

Op basis van de tarieven die wij hebben gevonden zien we nauwelijks verschil. Bij het laden van een plug-in hybride zijn de verschillen, in tegenstelling tot reguliere brandstof, zo minimaal dat het weinig uitmaakt waar je de auto voorziet van een volle accu. Alleen na flink zoeken vinden we een afwijkende tarieven bij laadpalen van Nuon. Met een laadpas van Nuon betaalt men bij Nuon laadpalen 2,75 starttarief en 0,28 cent per minuut.
Overzicht geraadpleegde laadpalen

Voor dit onderzoek heeft Multimerk de tarieven van 10 verschillende laadpalen opgezocht. De betreffende palen en bijbehorende tarieven zijn als volgt:

LocatieEigenaar laadpaalStarttariefPrijs per kWhPrijs per minuut
Loswal 3, DrachtenEV-net€ 0,60€ 0,35 –
Gauke Boelenstraat, DrachtenEV-box€ 0,60€ 0,35 –
Van Der Valk, DrachtenGreenflux€ 0,60 € 0,35 –
Griffioenpark 1, WolvegaEV-net€ 0,60€ 0,35 –
Cambuurplein 46, LeeuwardenAllego€ 0,60€ 0,35 –
Korreweg 9, GroningenNewMotion€ 0,34 –
P.C. Hooftstraat 32, AmsterdamNuon€ 0,34 –
Waagpassage 3, LelystadNuon€ 2,75€ 0,28
Veluwezoom 45, AlmereNuon€ 2,75€ 0,28
Van Der Valk, EindhovenNuon€ 2,75€ 0,28

Onderhoud of reparatie nodig van je elektrische auto? Neem gerust contact met ons op. Bel Multimerk via 0512 - 511 335 (klik om te bellen) 0512 - 511 335 of vraag een offerte aan.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp

Reageer op dit artikel

Plaats je vragen en / of opmerkingen. Je e-mailadres wordt uiteraard niet getoond aan andere bezoekers. Bij het plaatsen van een reactie ga je akkoord met onze privacyvoorwaarden.